top of page
Communicatievormen

Het vakgebied communicatie is te verdelen in drie vormen communicatie: marketingcommunicatie, publiekscommunicatie en interne communicatie. Om je iets meer inzicht te geven wat elk communicatievorm inhoudt vertellen we eerst welke communicatievorm, voor welke doelgroep bedoelt is.

 

Marketingcommunicatie is voor de doelgroep van de consumenten, publiekscommunicatie is de vorm voor de burgers en interne communicatie is voor medewerkers.

 

Marketingcommunicatie

Marketingcommunicatie richt zich op het verkopen van producten en diensten aan consumenten. In de marketingcommunicatie gaat het om het verkopen en promoten van het product. Wat vind de consument aantrekkelijk aan de verpakking, waar moet het staan in de winkel, welke reclame is het meest effectief. Dit zijn vragen waar een communicatieprofessional in de marketingcommunicatie zich vooral mee bezig houdt. 

Er is een formule in de marketingcommunicatie die de sleutel is voor succes.
 

Dit zijn de vijf P’s:

Product: het aanbod van producten en diensten neemt elk jaar toe waardoor er mee wordt gekeken naar de merkbeleving en service.

Prijs: wat willen de consumenten voor het product betalen.

Plaats: waar moet het product verkocht worden.

Promotie: reclame maken.

Personeel: het personeel moet diensten verlenen aan de consument.

 

Publiekscommunicatie

Publiekscommunicatie is gericht op de burgers. Op hun kennis, houding en gedrag tegenover problemen. Deze communicatievorm wordt vooral gebuikt in de overheid.

Publiekscommunicatie is in één zin samengevat: “Communicatie met burgers over kleine en grote kwesties aangaande de inrichting van de samenleving.” Publiekscommunicatie betekend dat de communicatieprofessional zijn publiek leert kennen, weet wat ze belangrijk vinden en welke behoeften ze hebben. Ook moeten ze weten hoe ze het product in beweging zetten. Hoe komt het bij de burgers aan.

 

Interne communicatie

“Interne communicatie is het aanbieden van boodschappen van zenders aan ontvangers die deel uitmaken van dezelfde organisatie, met het oogmerk organisatorische doelen en/of individuele doelen ze verwezenlijken. Hierbij kunnen zender en ontvanger van rol wisselen.” Dit is de definitie van interne communicatie volgens auteur Koeleman.

Wij gaan dit voor jullie nu anders verwoorden. Interne communicatie wordt ook wel bedrijfscommunicatie genoemd. Dit komt omdat, wat je al eerder las, dit de communicatievorm is voor de medewerkers van een bedrijf. De communicatieprofessional zorgt voor het imago van het bedrijf, hoe de wereld het bedrijf ziet. Maar het grootste deel van een communicatieprofessional in de interne communicatie is hoe het bedrijf van binnen werkt. Het doel van interne communicatie is de samenwerking en de organisatie binnen een bedrijf verbeteren.

 

 

 

 

 

 

"Communication works for those who work at it" 

       

                        - John Powell 

Bekijk hieronder het filmpje over interne communicatie binnen een organisatie:

bottom of page